Botoksla Terleme Tedavisi

Terleme vücudun ısı, su ve tuz dengesini sağlayan doğal bir vücut aktivitesidir. Normal miktarlardaki terleme bile bir çoğumuza sıkıntı yaratır. Terlemeyi azaltmak amacıyla çeşitli yöntemlere başvururuz.  Sürülerek ya da sıkılarak deri yüzeyine uygulanan çeşitli ürünler en çok kullanılan ürünlerdir. Terleme bazı kişilerde bu ürünlerden fayda göremeyecek kadar fazladır. Bu duruma hiperhidroz denir ve toplumun %0,6-1’ini etkiler.

Aşırı terleme

Fazla terleyen bölgeler kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde koltuk altı terlemesi kişinin gün içinde kıyafetini birkaç kez değiştirmesine sebep olurken bazı kişilerde ise ellerdeki terleme insanlar ile tokalaşmaktan çekinmeye neden olur. En sık koltuk altı ve el terlemesi sıkıntısı ile hastalar başvurur. Her ikisi de sosyal açıdan en fazla kısıtlanmaya yol açan durumlardır. Vücudunun her tarafı normalden fazla terleyen kişiler de az değildir. Bu kişilerin en az terleme kadar şikayetçi olduğu başka bir sorun da kötü kokudur. Aşırı terlemenin nedenleri tam bilinmemekle birlikte, duygusal olarak hassas kişilerde daha fazla olduğu gözlenmiştir.

Koltuk altı terlemesi

En sık karşılaştığımız şikayet koltuk altı terlemesidir. Bu bölgedeki aşırı terleme kıyafeti de ıslattığı ve lekelediği için kamufle etmek güçtür. Ayrıca birkaç saat o bölge temizlenemezse, bakteriler hızla üreyerek kötü koku salmaya başlar. Koltuk altı kokusu hem kişiyi hem karşıdakini rahatsız eder. Genelde koltuk altına uygulanan ter veya koku önleyici krem ve spreyler işe yarar. Sık duş almak da bir çözümdür. Ama iş hayatında bunları gerektiği kadar sık uygulamak mümkün olmayabilir. Böylece koltuk altı terlemesine çözüm arayışı başlar.

El terlemesi

Eldeki aşırı terleme çoğunlukla stres altındayken artar. Bunun artacağını bilen kişinin stresi artarak daha da fazla terlemeye başlar. Kısaca bir kısır döngü oluşur. El terlemesi sınav sırasındaki stres ile artarak mürekkebin dağılmasına ve kişinin sınavı erken terk etmesine yol açabilir. Yine bir iş başvurusu sırasında heyecandan terleme artışı olması karşıdaki kişide bir izlenime sebebiyet verir. Herhangi birisi ile tokalaşırken bile sıkıntı yaşanmaya başlanır.

Bir başka fazla terleme gösteren bölge ise ayaktır. Çoğunlukla kapalı bir bölge olduğundan ayak terlemesi diğerlerinden daha az sıkıntıya neden olur. Fakat yaz aylarında özellikle bayanlarda açık ayakkabı giyememe sıkıntısına yol açar. Ayağın terleyerek ayakkabıyı kaygan hale getirmesi kişiyi bu sıcak havalarda kapalı ayakkabı giymeye mahkûm eder.

Terleme tedavisinde kullanılan yöntemler:

1. Bölgeye direkt uygulanan terlemeyi önleyici ajanlar (metal tozları):

Etkili yöntemlerdir.

Fakat devamlı kullanmak gerekir.

Deriyi tahriş edebilirler.

2. Ağızdan içilerek kullanılan sistemik antikolinerjik ilaçlar

Bazı hastalarda işe yarayabilir.

Fakat ağız kuruluğu, kabızlık ve görme bozukluğu gibi yan etkilerden dolayı kullanımları kısıtlıdır.

3. İyontoforez

Etkisi geçicidir.

Haftada iki kere ya da daha fazla tekrarlanmalıdır.

Deride hassasiyete neden olabilir.

Koltuk altı terlemesi için kullanımı pratik değildir.

4. Cerrahi ( Torasik Sempatektomi)

Koltuk altı ve el terlemesi için yapılabilir.

Cerrahi iz bırakır.

Hastaların %84 ünde vücudun diğer bölgelerinde terleme artışına neden olabilir.

Terlemeyi uyaran sinir uçlarında iletiyi bloke ederek terlemeyi etkin bir şekilde azaltır.

5. Botoks

Uygulama 15-20 dakika sürer.

Lokal anestezik kremler ile deri yüzeyi uyuşturulabilir.

Uygulama öncesi koltuk altı için nişasta testi yapılarak terleme bölgesi belirlenebilir.

Uygulama sonrası kişiler günlük hayatlarına devam edebilir.

Yan etki olarak uygulama bölgesinde tamamen geri dönüşümlü olarak morluk, şişlik olabilir.

Bazen el uygulamalarında 1-2 hafta içinde düzelen, ellerde yorgunluk hissi olabilir.

% 83 hastada 1 hafta sonra terlemede azalma başlar.

Ortalama uygulamayı tekrarlama süresi 7 aydır.